Masz ochotę na smakową kawę, która nie jest wulgarna, za to naturalnie aromatyczna i niebiańsko pyszna? Możesz ją przygotować jako Ice Coffee lub w wersji tradycyjnej – na gorąco. Pozwól sobie na odrobinę słodyczy i spróbuj kawy waniliowej z naszego przepisu!
Na sklepowych półkach i w marketach znajduje się mnóstwo różnych kaw smakowych. Możesz próbować szukać w ich składach naturalnych aromatów, ale lepiej oszczędź sobie nerwów, bo i tak ich tam nie znajdziesz. Pewnie już domyślasz się, że mamy dla Ciebie coś o niebo lepszego, niż chemiczne waniliowe cappuccino z proszku lub ziarna nasączone aromatycznymi olejkami o niewiadomym składzie.
Prawdziwa kawa z wanilią ma w sobie jedynie: świeżo zaparzone espresso, prosty syrop waniliowy bez sztucznych dodatków, mleko i ewentualnie lód. Właśnie ta prostota naturalnych składników gwarantuje Ci, że rozpłyniesz się w kawowym odprężeniu.
OK, wiemy już, że chcesz dać sobie odrobinę słodyczy, którą kryje w sobie kawa waniliowa. Jak zrobić ten pyszny deser w płynie?
Po pierwsze, potrzebujesz syropu przygotowanego z prawdziwej wanilii. Zrobisz go łatwo w domu – poniżej znajdziesz prosty przepis. Po drugie, oczywiście potrzebujesz kawy. Sięgnij po klasyczne ziarna dobrej jakości. Słodziutka kawa waniliowa doskonale rozwija swój aromat w połączeniu z kremowością mleka. Możesz użyć krowiego lub roślinnego. Lód będzie Ci potrzebny, jeśli szykujesz kawę waniliową w wersji Ice.
Kawa waniliowa – przepis na domowy syrop:
Potrzebujesz:
W pierwszej kolejności przekrój laskę wanilii wzdłuż i wydłub czarne ziarenka, które są odpowiedzialne za tropikalny, uwodzicielski waniliowy aromat. Następnie w rondelku umieść wszystkie składniki: wodę, cukier, waniliowe ziarenka i pozostałą część laski. Ciągle mieszając, doprowadź miksturę do wrzenia. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejsz ogień i gotuj syrop jeszcze przez ok. 2 minuty – mieszaj dalej! Odstaw gotowy syrop, a gdy ostygnie, wyjmij laskę wanilii i przelej płyn do słoika lub butelki.
Możesz przechowywać waniliowy eliksir w lodówce nawet przez 2 tygodnie – jeśli tylko powstrzymasz się od częstego sięgania po niego, co jest mało prawdopodobne! ;) Taki syrop jest o niebo lepszy od chemicznych aromatów, które wanilię mają tylko w nazwie. Jeśli jednak nie masz ochoty kucharzyć, możesz użyć jednego z gotowych syropów o dobrym składzie, np. Monin, które doskonale sprawdzają się w waniliowej kawie.
OK, masz już swój domowy waniliowy syrop albo zaopatrzyłeś się w gotowy odpowiednik wysokiej jakości. Możesz więc przystąpić do przygotowania kremowej, jedwabistej kawy z wanilią. Poniżej znajdziesz dwie wersje przepisu na kawę waniliową: orzeźwiającą Vanilla Iced Coffee oraz gorącą, aromatyczną Vanilla Latte.
Vanilla Iced Coffee
Do szklanki z grubszego szkła wrzuć kostki lodu i wlej syrop. Spień mleko na zimno spieniaczem lub w shakerze, jeśli go posiadasz. Możesz do tego celu także użyć szczelnie zakręconego słoiczka, którym będziesz energicznie potrząsać, aż mleko się lekko spieni. Wlej mleko do szklanki. Następnie powoli, po kostkach lodu, wlej espresso. Utworzą się piękne warstwy. Naciesz swoje oczy tym wspaniałym widokiem, a gdy już to zrobisz, wymieszaj całość i rozkoszuj się słodką, kremową waniliową kawą.
Kawa waniliowa – jak zrobić ją na gorąco?
Vanilla Latte
Na początek spień mleko w spieniaczu lub najpierw je podgrzej, a potem spień urządzeniem ręcznym lub w szczelnie zakręconym słoiczku (uważaj – gorące!). Następnie zaparz espresso. Do wysokiej szklanki wlej syrop waniliowy, a potem mleko. Odczekaj minutę. Część mleka połączy się z syropem na dnie, a reszta pozostanie u góry, tworząc kremową piankę. Czas na espresso. Wlej je po ściance szklanki i ciesz się pięknym kolorystycznym efektem. Podawaj kawę od razu, razem z długą łyżeczką, potrzebną do wymieszania napoju przed pierwszym, decydującym łykiem. Mmm, pyszna kawa z wanilią gotowa!