0

VADEMECUM MK CAFE

Część trzecia: Świat w filiżance

Krzew kawowca ma duże potrzeby:

Rośnie w temperaturze od 4 do 37 stopni Celsjusza.

Rozwija się w krajach tropikalnych, gdzie wahania temperatur między dniem a nocą nie są zbyt duże.

Potrzebuje dużo wody i odpowiednią ilość promieni słonecznych. Kawowiec cierpi, jeśli jest zbytnio wystawiony na działanie słońca.

I dlatego nigdy nie udało się rozwinąć plantacji kawy w chłodnej Europie. Plantacje rozwijano więc w koloniach, dziś prężnie rozwijających się niepodległych krajach, rozsianych po całym świecie - na Jawie, Sumatrze i Filipinach, czy krajach Ameryki Południowej: w Gujanie Francuskiej, na Haiti, Jamajce, w Meksyku, Wenezueli i innych.

Czasami dzięki osobistemu sprytowi czy dużemu poświęceniu:

Gabriel de Clieu - oficer francuski, pełniący służbę na Martynice, wykradł z królewskich ogrodów Ludwika XIV trzy sadzonki kawowca. W trakcie przeciągającej się podróży na Martynikę podlewał je częścią swojej skromnej porcji wody pitnej. Z kolei Francisco de Melo Palheta tak oczarował żonę gubernatora Gujany Francuskiej, że ta, na pożegnanie, odwdzięczyła mu się bukietem kwiatów z ukrytymi sadzonkami kawowca. Tak kawa trafiła do największego dziś jej producenta - Brazylii.

Gdzie dziś uprawia się kawę?

  • Arabica
  • Robusta
  • Arabica i Robusta

W których krajach ilościowo spożywa się najwięcej kawy?

  • USA

    17%
  • Brazylia

    14%
  • Niemcy

    7%
  • Japonia i Włochy

    5%
  • Francja

    4%

A gdzie żyją najwięksi miłośnicy małej czarnej?

Nie w USA czy Brazylii, tylko… w pobliskiej Finlandii! Każdy Fin spożywa rocznie dobre 12 kg zielonego ziarna, co jest godne pierwszego miejsca na świecie. Kolejne pozycje zajmują Szwedzi – 11 kg, Duńczycy, Holendrzy i Norwegowie – po 9 kg. A my? Spożywamy około 3 kg kawy na osobę. Oznacza to, że Polacy wypijają średnio jedną kawę dziennie!

VADEMECUM MK CAFE

Część czwarta: Sposób na kawę

Przejdź dalej