VADEMECUM MK CAFE
Część czwarta: Sposób na kawę
Metoda espresso
Polega na przepuszczeniu wody przez drobno zmieloną kawę. Przyrządzenie prawdziwego espresso wymaga profesjonalnego ekspresu i fachowej wiedzy baristy, czyli przestrzegania tak zwanej reguły 4M.
Dobrej jakości espresso:
Złej jakości espresso
Espresso powinno zostać podane w ciągu minuty od przygotowania. Pijemy je od razu, kiedy jest jeszcze gorące. Wodę podaną wraz z espresso używamy by opłukać usta. Dzięki temu możemy w pełni delektować się jego smakiem.
Mokka – sposób na domowe espresso
Popularna na północy Włoch, ma smak zbliżony do kawy espresso przyrządzonej w ekspresie ciśnieniowym. Aby uzyskać doskonałą mokkę należy:
Kawa po turecku – fusy na dnie
Wystarczy zalać zmieloną kawę i już? Nic bardziej mylnego. Przygotowanie prawdziwej kawy po turecku to całkiem skomplikowany proces.
Do tego potrzebne są:
Jak przyrządzić
Metoda filtracyjno - przelewowa, czyli… po naszemu
Bardzo popularna w USA oraz wielu krajach europejskich. Do tego celu najczęściej używa się tzw. ekspresu przelewowego. Gorąca woda przeciska się siłą grawitacji przez zmieloną kawę umieszczoną w papierowym filtrze.