0

VADEMECUM MK CAFE

Część czwarta: Sposób na kawę

Metoda espresso

Polega na przepuszczeniu wody przez drobno zmieloną kawę. Przyrządzenie prawdziwego espresso wymaga profesjonalnego ekspresu i fachowej wiedzy baristy, czyli przestrzegania tak zwanej reguły 4M.

  • Miscela - Mieszanki kawy
  • Macina Caffe - Młynka
  • Machina - Maszyny-ekspresu do kawy
  • Mano - Manualnej czynności wykonywanej przez barmana

Dobrej jakości espresso:

  • zajmuje około ½ filiżanki; napój powinien mieć około 25- 30ml
  • ma cremę (czyli kożuszek pianki) o ciemnoorzechowym kolorze
  • crema powinna pokrywać całą powierzchnię kawy, a dzięki jej grubości, esencja kawy nie przedostaje się na wierzch
  • daje kwietne i owocowe (z nutą cytrusa) wrażenie smakowe grzanki z chleba i dobrej czekolady

Złej jakości espresso

  • jest blade lub ma zbyt ciemną cremę (czyli piankę)
  • ma zbyt cienką cremę, przez którą przedziera esencja kawy

Espresso powinno zostać podane w ciągu minuty od przygotowania. Pijemy je od razu, kiedy jest jeszcze gorące. Wodę podaną wraz z espresso używamy by opłukać usta. Dzięki temu możemy w pełni delektować się jego smakiem.

Mokka – sposób na domowe espresso

Popularna na północy Włoch, ma smak zbliżony do kawy espresso przyrządzonej w ekspresie ciśnieniowym. Aby uzyskać doskonałą mokkę należy:

  • Wybrać dobrą mieszankę drobno zmielonej kawy
  • Wlać wodę do kawiarki do poziomu zaworu
  • Do filtra nasypać kawę i lekko docisnąć, ale pamiętać, że kawy nie należy mocno ubijać
  • Postawić kawiarkę na gorącej płycie. Przy połowie objętości wyłączyć ogrzewanie i pozostawiając dzbanek na gorącej płycie do momentu wydobycia się ostatniej kropli

Kawa po turecku – fusy na dnie

Wystarczy zalać zmieloną kawę i już? Nic bardziej mylnego. Przygotowanie prawdziwej kawy po turecku to całkiem skomplikowany proces.

Do tego potrzebne są:

  • Mały mosiężny dzbanuszek z dość długą rączką. Powinien mieć dziubek ułatwiający rozlewanie kawy, zwężający się ku górze, dzięki czemu aromat nie ulotni się zbyt szybko
  • Drobno zmielona kawa

Jak przyrządzić

  • Łyżeczką do herbaty należy odmierzyć jedną porcję zmielonej kawy - jedna filiżanka = jedna łyżeczka
  • Na dno dzbanka wsypać cukier do smaku, dolać zimnej wody i postawić dzbanek na ogniu
  • Doprowadzić do „białego wrzenia" (górna powierzchnia wody tuż przed właściwym zagotowaniem staje się biała).
  • Zdjąć dzbanek z ognia, dosypać kawy i ponownie ustawić dzbanek na ogniu
  • Te czynności należy trzykrotnie powtórzyć. Za ostatnim razem wlać łyżeczkę zimnej wody, która ułatwia opadanie fusów na dno
  • Pozostawić na chwilę, następnie ostrożnie rozlać do filiżanek, uważając (to właśnie stara turecka tradycja), by każdemu dostało się trochę pianki
  • Dla wzmocnienia aromatu można kawę zmieszać z kardamonem.

Metoda filtracyjno - przelewowa, czyli… po naszemu

Bardzo popularna w USA oraz wielu krajach europejskich. Do tego celu najczęściej używa się tzw. ekspresu przelewowego. Gorąca woda przeciska się siłą grawitacji przez zmieloną kawę umieszczoną w papierowym filtrze.