Najsłynniejszą kawą jest ta świeżo parzona i zdecydowanie gorąca. Rosnącą popularnością cieszą się jednak napoje kawowe nie tylko w wersji ciepłej, ale też zimnej. Przyrządzana na podobieństwo słynnego piwa Guiness kawa Nitro Cold Brew to jeden z kawowych przepisów, który ma spore grono oddanych miłośników. Jego magia tkwi w zaskakującym smaku, intensywności i niezwykłej konsystencji. Czym jest kawa nitro i dlaczego pozornie nieskomplikowany przepis sprawia trudności w samodzielnym przygotowaniu? Spieszymy z wyjaśnieniami!
Przed zagłębieniem się w tajniki przyrządzania tego napoju warto dowiedzieć się, co to jest Nitro Cold Brew. Mówiąc najkrócej, jest to zwykła kawa ziarnista przygotowywana w niezwykły sposób. Na tyle niezwykły, że trudno zrobić ją samemu w domu. Polecana przez baristów, najlepiej smakuje przyrządzona właśnie przez specjalistów. Tylko w profesjonalny sposób można uzyskać wyjątkowy smak, który trzeba poczuć, żeby zrozumieć czar kawy nitro. Cechą, po której najlepiej rozpoznawalna jest kawa nitro, jest tzw. efekt wodospadu, czyli zwieńczenie gęstą, aksamitną pianką będącą efektem wysokiego ciśnienia wytwarzanego podczas wlewania kawy przy wykorzystaniu azotu. Wygląd i sposób podania czyni kawę nitro tak podobną do piwa. Serwowana na chłodno, może rzeczywiście doskonale zastępować chmielowy napój w upalne dni.
Prawdopodobnie jedyną, za to ogromną wadą nitro coffee jest potrzeba posiadania odpowiedniego sprzętu do jej przyrządzenia. Uniemożliwia to, a przynajmniej bardzo utrudnia przygotowanie jej w warunkach domowych. Chodzi o butlę z azotem, beczkę typu keg z kranem oraz urządzenie do parzenia kawy na zimno zwane brewerem. Do napoju wykorzystuje się jasno palone, średniogrube ziarna, które należy zmacerować przy pomocy wody i kostek lodu. Po odfiltrowaniu zmacerowanej kawy należy przelać ją do brewera, z którego będzie podawana bezpośrednio do szklanki. Jedyną opcją przyrządzania Nitro Cold Brew w domu pozostaje zakup nowoczesnego, specjalistycznego ekspresu do kawy na zimno. Musisz jednak mieć świadomość, że nie pozwala on na parzenie tradycyjnej, gorącej kawy.
Nietypowy sposób przyrządzania nitro coffee przekłada się na jej wyjątkowy smak. Powstająca na wierzchu pianka wydaje się słodka do tego stopnia, że niektórzy wyczuwają w niej posmak karmelu lub czekolady, przez co często kojarzy się z ciemnym piwem. Podobieństwo jest tym większe, że nalewana z kranu kawa nitro jest lekko gazowana. Na ostateczny smak kawy wpływa jednak przede wszystkim rodzaj ziaren, z których jest przygotowana. Niektóre odmiany ziaren dają posmak bardziej alkoholowy i przypominają nie tylko ciemne piwo, ale też czerwone wino, a nawet koniak. Z uwagi na działanie azotu i opadanie pianki, smak Nitro Cold Brew stosunkowo szybko ulega zmianie. W zależności od tempa picia Twoje kubki smakowe mogą doświadczyć całego wachlarza doznań!
Choć w nitro coffee znajdziesz tylko kawę, to właściwości tego napoju mogą Cię zaskoczyć. Przede wszystkim nie jest to rodzaj napoju służący do leniwego rozkoszowania się przez dłuższy czas. Oczywiście, możesz sączyć ją powoli, ale musisz mieć świadomość, że już po kilkunastu minutach jej wygląd będzie inny niż na początku. Kawa z azotem podzieli się na warstwy i zmieni się jej struktura oraz smak. Poza tym azot zawarty w Nitro Cold Brew wzmaga przyswajanie, więc także działanie kofeiny. Dzięki temu jedna porcja kawynitro pobudza nawet o 30% silniej niż tradycyjna kawa parzona. W dodatku kawa na zimno ma niższą kwasowość, gdyż większość kwasów aktywuje się w wysokiej temperaturze. Dzięki temu nitro coffee jest bezpieczniejsza dla osób cierpiących na problemy żołądkowe.
Ze względu na smak, sposób podania i działanie nitro coffee rewelacyjnie sprawdza się nie tylko jako kawa na pobudzenie, ale też jako popołudniowy napój do picia w towarzystwie. Namów znajomych, by spróbować jej przy najbliższej okazji!