Najprostszym i najszybszym sposobem na przyrządzenie kawy jest, oczywiście, kupienie opakowania zmielonej kawy, którą możesz od razu zaparzyć. Nie oszukujmy się jednak — kwintesencję smaku i zapachu uzyskasz wyłącznie ze świeżo mielonych ziaren! Żeby jednak cieszyć się pysznym, aromatycznym napojem, musisz prawidłowo zmielić posiadane ziarna. Czym i jak tego dokonać, aby wydobyć z kawy wszystko, co najlepsze? To pytanie, które zadaje sobie wielu miłośników tego magicznego napoju. My uchylamy rąbka tajemnicy…
Jak mielić kawę? Na to pytanie nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, jaką metodą chcesz ją parzyć. Inne jest rekomendowane rozdrobnienie kawy do ekspresu przelewowego, ciśnieniowego, a inna powinna być kawa do parzenia po turecku. Znaczenie ma również to, jaką intensywność smaku preferujesz. Z pewnością jednak ziarna kawowca należy mielić dokładnie i możliwie najkrócej przed parzeniem kawy. Im będą świeższe, tym głębszy będzie smak i przyjemniejszy aromat gotowego napoju. Sposób mielenia kawy wpływa na jej ekstrakcję, czyli skuteczność przeniknięcia zawartych w niej substancji (kofeina, tłuszcze, olejki aromatyczne) do wody.
To, jaki jest stopień zmielenia kawy, decyduje o intensywności jej smaku. Im mocniej zmielone są ziarna, tym wyższa jest ekstrakcja, czyli proces łączenia się substancji zawartych w kawie z wodą decyduje o ostatecznym zapachu i smaku napoju. Kawa grubo mielona ulega słabszej ekstrakcji, czyli substancje wydobyte z ziaren podczas mielenia słabiej łączą się z wodą. Dla odmiany — drobne mielenie daje kawę bardzo mocną. Woda wchodząca w reakcję z dokładnie zmielonymi ziarnami dużo dłużej przez nie przenika, a to skutkuje kawą gorzką i cierpką. Warto mieć te zasady na uwadze, gdy chodzi o grubość mielenia kawy a smak klasycznej kawy parzonej. Nie ma tu bowiem rekomendacji baristów, a stopień zmielenia kawy do popularnej „zalewajki” zależy wyłącznie od Twojego gustu. Jak zatem uzyskać balans i zaparzyć kawę ujmującą aromatem, rozpieszczającą podniebienie smakiem? Najlepiej poznać podstawowe zasady mielenia ziaren do konkretnych typów kawy i ulubionych przepisów kawowych.
Jak już zostało wspomniane, grubość mielenia kawy zależy od kilku czynników. Poza intensywnością smaku, jaką chcesz uzyskać, istotny jest sprzęt, w którym ma być parzona, a także rodzaju napoju kawowego, który planujesz przyrządzić. I tak oto kawa grubo mielona jest przeznaczona głównie do parzenia w dripperze i French press, natomiast kawa średnio mielona sprawdza się głównie do zaparzaczy ciśnieniowych i do ekspresów przelewowych. A jak zmielić kawę do kawiarki? Do klasycznej kawiarki, podobnie jak do AeroPressu, poleca się kawę drobno zmieloną, jednak nie drobniejszą niż kryształki cukru. To nieco inaczej niż w przypadku ekspresów ciśnieniowych i kolbowych. Zatem jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza? Ziarna powinny być drobne, a nawet nieznacznie drobniejsze od kryształków cukru. Jeszcze większego rozdrobnienia wymaga klasyczna kawa turecka, którą parzy się z ziaren zmielonych dosłownie na pył.
Do samodzielnego mielenia kawy przeznaczone są specjalne młynki do kawy. Występują w wersji klasycznej mechanicznej lub nowoczesnej elektrycznej. Pierwsze z nich mogą rozdrabniać ziarna przy pomocy ostrzy lub żaren. Profesjonalni bariści zdecydowanie skłaniają się ku młynkom żarnowym, gdyż w przeciwieństwie do ostrzy, żarna nie rozcinają ziaren, a tylko je ścierają, dając intensywniejszy smak i aromat kawy. Młynki elektryczne są natomiast szybsze i wygodniejsze w użyciu, lecz odbierają frajdę karmienia zmysłów, więc musisz zdecydować, czy wolisz komfort, czy napawanie się aromatem świeżo mielonych ziaren.