0

Kawa na zimno z mlekiem to przebój każdego lata – doskonale orzeźwia i pobudza, a także rozpieszcza podniebienie wyjątkowym kremowym smakiem. Jak zrobić kawę na zimno, żeby smakowała zupełnie jak w kawiarni?

Kawa na zimno – doskonała na upały.

Kiedy w nieba leje się żar, a Ty masz ochotę na kawę, sięgnij po sprawdzone rozwiązanie, jakim jest Iced Coffee. Kawa na zimno smakuje najlepiej w towarzystwie mleka. Możesz użyć zarówno krowiego, jak i roślinnego, np.: sojowego, kokosowego, migdałowego lub ryżowego. Aby uzyskać doskonały, mocno orzeźwiający napój, potrzebujesz też kilka kostek lodu.

Kawa na zimno z mlekiem, przygotowana w wysokich szklankach, wygląda obłędnie i świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym, schłodzonym, kawowym napojem, przygotuj dla nich kawę na zimno bezpośrednio przed podaniem. Wtedy mleczno-kawowy efekt wizualny utrzyma się przez pewien czas i pozwoli nacieszyć nie tylko kubki smakowe zebranych osób, ale także sprawi przyjemność ich oczom.

A może wcale nie spodziewasz się gości i po prostu spędzasz leniwe popołudnie w swoim mieszkaniu lub ogrodzie? Czy może pracujesz i potrzebujesz dodatkowej dawki pobudzenia w gorący dzień? W takich przypadkach kawa z mlekiem i kostkami lodu będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Pij ją małymi łykami i delektuj się wyjątkowym smakiem, który trzeba poczuć!

Kawa na ziemno – przepisy

Jest gorący, słoneczny dzień, a Tobie marzy się przepyszna, kremowa i orzeźwiająca kawa na zimno. Jak zrobić ten obłędny, klasyczny napój? Przepisów na kawę na zimno jest wiele, z tego względu, że każdy kawowy smakosz nieznacznie modyfikuje bazową recepturę, stosując ulubione proporcje składników i dorzucając wybrane przez siebie dodatki. Zobacz, jak zrobić kawę na zimno, która smakuje pysznie i świetnie wygląda.

Kawa na zimno – przepis podstawowy.

  • Przygotuj aromatyczne espresso. Możesz do tego celu użyć kawy mielonej lub ziarnistej.
  • Do wysokiej szklanki wrzuć 3-4 kostki lodu.
  • Wlej mocno schłodzone mleko (krowie albo roślinne).
  • Po kostkach lodu wlej powoli espresso.
  • Delektuj się kremową mleczną kawą!

Jeśli lubisz słodkości, możesz na dno szklanki wlać 20 ml dobrej jakości syropu smakowego albo syropu z agawy lub miodu. Pamiętaj, by przed spróbowaniem swojego kawowego napoju, dobrze go wymieszać.

Kawa na zimno – przepis z sosem czekoladowym.

  • Przygotuj sos czekoladowy. W tym celu wymieszaj w miseczce 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy.
  • Zaparz kawę polecaną przez baristów w ekspresie lub kawiarce. Użyj dobrej jakości kawy ziarnistej.
  • Wlej ok. 100 ml gorącej kawy do wysokiej szklanki, dodaj sos czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
  • Wrzuć kilka kostek lodu.
  • Wlej po ściance szklanki ok. 100 ml schłodzonego mleka.
  • Przed wypiciem dokładnie wymieszaj napój!

Kawa z mlekiem na zimno doskonale smakuje także w towarzystwie lodów. Wybierz dobrej jakości lody śmietankowe lub waniliowe i stwórz niebiański, kawowy deser. Przepis na kawę na zimno z lodami jest bardzo prosty. Przygotuj napój tak, jak podaliśmy w przepisie podstawowym, który znajdziesz nieco wyżej w tym artykule. Gdy pyszna kawa na zimno będzie już gotowa, dodaj na wierzch gałkę wybranych lodów. Jeśli masz ochotę na prawdziwą kawową rozpustę, na lody nałóż porcję bitej śmietany i posyp ją startą czekoladą.

Czy możesz użyć ekspresu przelewowego do przygotowania kawy na zimno?

Oczywiście! Kawa z ekspresu przelewowego świetnie nadaje się do stworzenia tego pysznego napoju na lato, podobnie jak przygotowana w ekspresie ciśnieniowym, moce, AeroPressie czy Frech Pressie. Ważne, by kawa była mocna i esencjonalna – pamiętaj, że rozcieńczamy ją sporą ilością mleka i wody, która zamknięta jest w kostkach lodu. Użyj mniejszej ilości wody niż zwykle, a otrzymasz skoncentrowaną, ekstraktywną kawę, która doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania Twojej Iced Coffee.

Nic tak dobrze nie smakuje latem, jak pyszna, aromatyczna i orzeźwiająca kawa na zimno. Przepis, który najbardziej przypadnie Ci do gustu, możesz też wykorzystać do przygotowania napoju, który zabierzesz ze sobą w plener – w kubku termicznym albo termosie. Aby delektować się mrożoną kawą na świeżym powietrzu, przygotuj ją w domu i zabierz ze sobą, gdziekolwiek się wybierasz.