0

Choć obie powstają z ziaren tego samego kawowca, to jednak kawa rozpuszczalna i kawa sypana wydają się być niemal zupełnie innymi napojami. Jak to możliwe? Wyraźnie różny smak to efekt odmiennych metod produkcji. W efekcie jedna z nich pod wpływem wody tworzy napar, a druga w kontakcie z wodą ulega całkowitemu rozpuszczeniu. Czy kawa rozpuszczalna pobudza tak jak sypana? Spieszymy z odpowiedziami!

Kawa rozpuszczalna a sypana — jakie są różnice?

Jeśli chodzi o skład, to między kawą sypaną a rozpuszczalną nie ma różnicy. Pojawia się ona dopiero w trakcie produkcji, a to przekłada się na inny wygląd i nieco odmienne właściwości. O ile kawę sypaną wytwarza się poprzez zmielenie wypalonych ziaren kawowca, to kawa rozpuszczalna jest dodatkowo poddawana filtracji, czyszczeniu, a dopiero później mieleniu. Co więcej, mielenie może następować kilkukrotnie. Oznacza to, że kawa rozpuszczalna jest po prostu bardziej przetworzona. W efekcie kawy mają inną postać, smak i nieco inaczej wpływają na ludzki organizm.

Ile kofeiny zawiera kawa?

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na pytanie, ile kofeiny ma kawa sypana. Zależy to przede wszystkim od jej konkretnego gatunku oraz od stopnia palenia ziaren. W przypadku kaw ziarnistych warto wiedzieć, że ziarna jasno palone cechują się wyższą zawartością kofeiny od tych palonych na ciemno, czyli bardziej gorzkich w smaku. Dla zawartości kofeiny w kawie nie bez znaczenia jest też sposób parzenia napoju. Uśrednione wyliczenia wskazują, że kawa sypana może mieć od 70 mg do nawet 150 mg kofeiny na 250 ml naparu. Jeśli natomiast chodzi o to, ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna, to jest ona delikatniejsza i mniej pobudzająca. Zależnie od rodzaju kawy, zawiera od 30 mg do 70 mg kofeiny na 250 ml napoju.