Zarówno kawa, jak i czekolada to wyjątkowe rarytasy. Obu z nich przypisuje się właściwości pobudzające. Co więc może być lepszego niż kawa z czekoladą? Taki napój dodaje energii, stymulując umysł i ciało. To smak, który trzeba poczuć! Mokka jest napojem doskonałym do serwowania gościom zarówno rano, jak i po południu. Możesz podawać ją do słodkich wypieków lub solo, jako wspaniały, płynny deser. Dodatkową zaletą są jej rozmaite wersje. Podstawowy przepis możesz modyfikować na wiele sposobów, dodając do niego to, co jeszcze bardziej pobudzi Twoje zmysły!
Pyszna kawa z czekoladą to prawdziwy rarytas dla fanów słodyczy. Wielu konsumentów widzi w niej energetyzujący napój i deser w jednym. Wyrafinowana forma sprawia, że jest to doskonała kawa na popołudnie, idealna do spotkań towarzyskich i na chwilę poobiedniego odpoczynku. Jednocześnie połączenie kofeiny i zawartych w czekoladzie węglowodanów to prawdziwy zastrzyk energii na drugą część dnia. Niekwestionowaną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania mokki. Ponadto możesz personalizować ją zgodnie z własnym gustem.
Najprostszy sposób na kawę mokka to połączenie kawy zaparzonej metodą, jaką zwykle to robisz i wlanie jej do kubka, w którym znajduje się 4-5 roztopionych kostek ulubionej czekolady lub 2-3 łyżeczki kakao. Wybierz czekoladę mleczną, jeśli preferujesz słodsze smaki lub deserową, jeśli wolisz nutę wytrawnej goryczy. W zależności od indywidualnych preferencji do napoju możesz dodać także cukier lub mleko. Jeżeli interesuje Cię idealny przepis na klasyczną kawę z czekoladą, którą możesz z przyjemnością wypić samodzielnie lub z dumą podać gościom, to znajdziesz go wśród przepisów na naszej stronie jako Mocha.
Mokka nie wpisuje się w schematy. Każdy może znaleźć taki jej rodzaj, który zostanie najlepiej przyjęty przez jego kubki smakowe. Jeśli na przykład nie masz czekolady, to inny, świetny przepis na pyszną kawę z kakaową nutą uwzględnia dodatek kakao. Imponująca wyglądem wariacja na temat mokki, czyli Mocca Chai Latte urzeka smakiem, konsystencją i zapachem dodanych przypraw korzennych. Jeśli natomiast chcesz zostać specjalistą w tej materii i serwować kawę z czekoladą w rozmaitych wersjach, sprawdź też pozostałe receptury wśród naszych przepisów kawowych. Kawa mokka może występować w wersji z czekoladą gorzką, mleczną i białą, z dodatkiem przypraw, bitej śmietany, syropu i czego tylko zamarzysz.
Jeśli szukasz sposobu, jak rozpuścić czekoladę w mleku, żeby bez problemu połączyć ją z kawą, to najprościej jest podgrzewać mleko w rondelku i dodać do niego połamane kostki czekolady. Kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, mieszaj je aż do uzyskania jednolitego, czekoladowego napoju. Jeśli nie chcesz dodawać mleka, to możesz rozpuścić same kostki czekolady, o ile wstawisz rondelek na mały ogień i będziesz stale je mieszać. To także sposób na to, jak rozpuścić gorzką czekoladę. Możesz też wybrać nieco dłuższą, ale bezpieczniejszą metodę kąpieli wodnej. Postaw pojemnik z mlekiem i kostkami czekolady na garnku z gotującą się wodą tak, by naczynie nie dotykało wody. Czekolada będzie rozpuszczała się od pary wodnej dłużej, ale nie musisz tak często mieszać mleka i martwić się przypaleniem.
Jeśli zależy Ci na metodzie skutecznej i możliwie najszybciej, to warto wiedzieć, jak rozpuścić czekoladę w mikrofali. Wbrew pozorom, nie jest to takie oczywiste. Żeby czekolada nie przypaliła się ani nie okazała się zbyt gęsta, rozpuszczaj ją w szklanej miseczce i w maksymalnej temperaturze mikrofalówki. Wstaw ją na 10 sekund, a następnie dokładnie przemieszaj. Czynność powtarzaj w cyklach co 10 sekund tak długo, aż uzyskasz jednolitą, płynną masę. W mikrofalówce możesz rozpuszczać czekoladę mleczną i gorzką, jednak ten sposób nie sprawdzi się w przypadku czekolady białej, która szybciej się krystalizuje i przypala.
Będąc miłośnikiem kawy z czekoladą i regularnie po nią sięgając, możesz zdecydować się na specjalny ekspres do kawy z czekoladą. Modele ciśnieniowe z osobnym pojemnikiem na mleko coraz częściej są przystosowane do parzenia kakao lub gorącej czekolady. Zwykle wystarczy pokruszyć kostki, dodając je do mleka, a w trakcie podgrzewania czekolada rozpuści się, tworząc pyszny, gęsty napój. W takiej postaci idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy. Warto pamiętać, że ekspres do kawy mocha pozwala też na przyrządzenie szeregu innych kawowych napojów. Masz więc szansę osiągnąć mistrzostwo jako barista-amator!