0
Kawa i jej zastosowanie w kuchni - nie tylko do picia

Kawa i jej zastosowanie w kuchni - nie tylko do picia

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej, mocnej kawy, która pobudza i daje energię do działania na resztę dnia. Wsypanie kawy ziarnistej do ekspresu czy młynka od razu pobudza zmysły i uwalnia niepowtarzalny aromat, który unosi się w całym domu. Czy jednak wiesz, że kawę można wykorzystać na wiele innych, kreatywnych sposobów - zarówno w kuchni, jak i poza nią?

Kawa w ciastach i do ciasta

Czy istnieje lepsze połączenie niż kawa i ciasto? Tak - ciasto z wykorzystaniem kawy w przepisie! Istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasta z dodatkiem kawy, które zachwycą nawet osoby niebędące miłośnikami tego czarnego, aromatycznego napoju. Często w przepisie uwzględnia się kawę rozpuszczalną, z której wykorzystaniem można zrobić na przykład rewelacyjne ciasto mokka na bazie biszkoptu i masy budyniowej. Jednak prawdziwy, klasyczny kawowy smak uzyskasz tylko stosując kawę sypaną lub świeżo zmielone ziarna - wówczas możesz mieć pewność smaku i aromatu najwyższej jakości.

Smak kawy doskonale łączy się z wieloma innymi składnikami, które często dodawane są do słodkich, domowych wypieków. Mogą to być na przykład wiśnie, bita śmietana, likier, orzechy czy krem. Z połączenia takich smaków może powstać wspaniałe, kawowe ciasto, które zachwyci wszystkich gości - nawet tych, którzy za kawą w formie napoju nie przepadają. Na przykład klasyczny biszkopt czy inny rodzaj kakaowego ciasta nasączony świeżo parzoną kawą, przykryty kremem śmietankowym i polany rozpuszczoną czekoladą może stanowić zarówno świetną przekąskę do popołudniowej kawy, ale także bazę pod bardziej uroczysty tort na specjalne okazje. Kawa w ciastach to intrygujący składnik nadający całemu wypiekowi niespotykanego smaku i aromatu, dlatego warto sięgać po nią właśnie w ten sposób.

Kawa w deserach - pobudzająca dawka słodyczy

Skoro kawę można bez przeszkód traktować jako składnik ciast, to dlaczego nie przygotować z jej wykorzystaniem pysznego deseru? Kto z nas nie próbował nigdy aromatycznego tiramisu, które zachwyca wyrazistym smakiem i pobudza równocześnie! Nie jest to jednak jedyny deser, do którego stworzenia potrzebna jest kawa.

Świeżo zaparzona i ostudzona filiżanka kawy może na przykład posłużyć za idealny dodatek do masy na czekoladowe babeczki. Dodając do niej pokruszone kawałki czekolady oraz kakao w proszku i kilka innych podstawowych składników, takich jak mąka, jajka czy olej, możesz w kilka minut stworzyć słodkie ciasteczka idealne do kawy albo jako samodzielna przekąska. Na lato z kolei idealną propozycją będzie kawa w połączeniu z lodami, czyli słynne cafe affogato. Deser ten najlepiej smakuje w wersji z domowymi lodami i najprawdziwszą, świeżo mieloną kawą wysokiej jakości. Zazwyczaj powinno być to prawdziwe, mocne espresso, które możesz zaserwować na zimno lub na gorąco. Deser ten smakuje wyśmienicie w połączeniu z dodatkami, takimi jak karmel czy malutkie bezy bądź biszkopciki zatopione w lodowo-kawowej mieszance.

Kawa do dekoracji lub jako aromat

Plakaty czy fototapety z motywem kawy to popularne dekoracje różnego rodzaju kawiarni i cukierni. Jednak dla miłośników kawy stworzenie kawowych dekoracji do swojego domu może być prawdziwą gratką! Kawa do dekoracji nadaje się idealnie, ponieważ jej ziarna nie tylko pięknie i uroczo się prezentują, ale przy okazji niesamowicie pachną, nadając całemu otoczeniu niepowtarzalny, nieco świąteczny klimat. Ziarna kawy można wykorzystać jako dekorację, na przykład wsypując je do wyższej, przezroczystej szklanki czy wąskiego wazonu i stawiając na nich świecę zapachową. Gwarantujemy, że będzie to nie tylko wyglądać, ale także pachnieć naprawdę zachwycająco! Dla tych, którzy równie mocno, jak kawę kochają też święta Bożego Narodzenia, świetnym pomysłem na dekorację może być choinka stworzona z ziarenek kawy. Wystarczy przykleić je do styropianowego stożka pomalowanego na brązowo i udekorować lakierem z dodatkiem brokatu. Niepowtarzalna dekoracja na wigilijny stół gwarantowana!


Oprócz tego, że kawa świetnie wygląda i niesamowicie pachnie, to może spełniać jeszcze jedną, bardzo istotną rolę. Kawa jako aromat idealnie nadaje się do pochłaniania brzydkich zapachów. Ziarna lub fusy wystarczy umieścić w lodówce, pudełeczku czy nawet… skarpetce, by zaczęły neutralizować nieprzyjemne aromaty. Zastosowań dla kawy jest więc naprawdę wiele, a wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Nie bój się eksperymentować z kawą w kuchni, a gdy już ją skonsumujesz - czy to w formie płynnej, czy jadalnej - jej fusy możesz wykorzystać także do wielu zabiegów pielęgnacyjnych, urządzając sobie domowe, kawowe SPA.