Spienione mleko to jeden z obowiązkowych składników wielu napojów kawowych. Trudno wyobrazić sobie bez niego takie pyszności jak cappuccino czy latte. Uzyskanie idealnej mlecznej pianki nie jest jednak proste. Nie wystarczy intensywne zmieszanie mleka, bo odpowiednio spieniony, biały napój musi być kremowy, pozbawiony pęcherzyków powietrza, ale jednocześnie płynny mimo tego, że sprawia wrażenie sztywnej warstwy wieńczącej kawę. Brzmi skomplikowanie? Nie martw się, podrzucamy podstawowe informacje o technikach spieniania mleka.
Zanim zaczniesz przygodę ze spienianiem mleka, musisz wiedzieć, że nie każde się do tego nadaje. Więc na początek, jakie mleko do ekspresu jest najlepsze? Bez względu na poglądy i preferencje, trzeba przyznać, że do spieniania sprawdza się głównie mleko krowie tłuste lub półtłuste. Decyduje o tym jego szczegółowy skład, który wpływa na właściwości tworzonej pianki. Poza tym krowie mleko nie zatyka przewodów ekspresu i nie powoduje trudności z jego umyciem.
Nie ma również przeciwwskazań do użycia mleka krowiego bez laktozy. A co zamiast mleka do kawy będzie nadal przypominało smak klasycznej receptury? Możliwe do wykorzystania są roślinne alternatywy, lecz z pewnością zmienią one smak kawy z oryginalnego przepisu i mogą stwarzać kłopoty podczas spieniania. Niektóre roślinne odpowiedniki mają tendencję do zatykania ekspresu. Jeśli jednak zależy Ci na napoju roślinnym, to wypróbuj ten owsiany, sojowy lub migdałowy.
Istnieje kilka sposobów, jak spienić mleko w domu. Najprostszym rozwiązaniem jest korzystanie z ekspresu wyposażonego w dyszę spieniającą mleko. Jeszcze wygodniej jest wykorzystać do tego profesjonalny spieniacz, który pomoże zrobić piankę nie tylko na kawie parzonej w ekspresie, ale też na każdej innej. Gadżety tego typu możesz znaleźć w zakładce akcesoria. Ich użycie nie powinno sprawiać najmniejszego problemu. Spieniacz elektryczny musisz jedynie napełnić mlekiem i włączyć, czekając na uzyskanie odpowiedniej piany. A jak spienić mleko spieniaczem ręcznym? Urządzenie wymaga jedynie trzymania w mleku tak długo, aż zostanie dostatecznie napowietrzone i spienione.
Nie ma różnicy, jaki spieniacz do mleka będzie używany, ale jak precyzyjnie będziesz go obsługiwać. Jeśli jednak nie dysponujesz spieniaczem w żadnej postaci, a chcesz wiedzieć, jak spienić mleko, to spróbuj urządzeń, które znajdują się w każdej kuchni. Blender albo mikser na najniższych obrotach mogą poradzić sobie ze spienieniem mleka, o ile będziesz uważać, żeby nie ubić go za mocno. Najprostszą metodą jest natomiast szejker lub zwykły słoik, w którym będziesz mocno wstrząsać mleko tak długo, aż zmieni konsystencję na delikatną piankę.
Początkowo najpewniej zdarzy Ci się popełniać najczęstsze błędy przy spienianiu mleka. Tym podstawowym jest wybór nieodpowiedniego napoju. Zbyt chude lub zbyt ciepłe nie da delikatnej, lekkiej pianki. Najlepsze jest mleko mające 3,2% tłuszczu, dlatego wyborne będzie to krowie tłuste lub kokosowe z dodatkiem tłustego mleczka z gęstej warstwy osadzonej na dnie puszki.
Nie wlewaj za dużo mleka do naczynia, bo nie zostawisz mu miejsca na wytworzenie pianki. Pamiętaj też, że dysza lub ręczny spieniacz musi być włożony na odpowiednią głębokość. Zbyt głęboko nie wytworzy piany, a jedynie lekko podgrzeje mleko. Włożony zbyt płytko — wytworzy bąbelki na wierzchu kawy i przepieni się, zamiast napowietrzyć mleko. Mleko będzie nieco wstrząśnięte, ale nie uzyska pożądanej struktury.
Cappuccino to napój kawowy uwielbiany przez miliony ludzi. Jest idealne do picia o każdej porze dnia. Zatem jak zrobić cappuccino mogące rywalizować z tym przygotowanym przez doświadczonego baristę? Wbrew pozorom, nie jest tu skomplikowane. Wystarczy 30 ml kawy espresso i 150 ml chłodnego spienionego mleka. Brzmi prosto, prawda? Jeśli nauczysz się idealnie spieniać mleko, na pewno takie będzie! Pamiętaj jednak, że choć cappuccino jest najpopularniejszą kawą ze spienionym mlekiem, to nie jest jedyne. Inne pomysły na pyszne napoje kawowe ze puszystą, mleczną pianką znajdziesz na naszej stronie w zakładce przepisy kawowe.
Spienianie mleka do wyśmienitej kawy to prawdziwa sztuka, dlatego zajmują się tym profesjonalnie bariści. Jeśli jednak chcesz spróbować swoich sił, znasz już podstawowe zasady spieniania i wiesz, jakich akcesoriów do tego potrzebujesz!