0
Jak przechowywać kawę, aby zachowała swój aromat?

Jak przechowywać kawę, aby zachowała swój aromat?

Aromat świeżo parzonej kawy roznoszący się po kuchni o poranku potrafi postawić na nogi nawet najbardziej zaspanych domowników. Nie zawsze jednak kawa pachnie tak intensywnie i kusząco, jak byśmy chcieli. Jest to spowodowane naturalnym zjawiskiem, które polega na szybkim ulatnianiu się aromatu kawy. Co zrobić, by jak najbardziej to zminimalizować? Jak przechowywać kawę w domowych warunkach, by jej aromat był intensywny jak najdłużej? Podpowiadamy w dzisiejszym wpisie.

Przechowywanie kawy - ziarnista czy mielona?

Choć kawa mielona jest nieco szybsza i wygodniejsza w przygotowaniu niż ziarnista, nigdy nie dorówna tej drugiej walorami smakowymi i aromatem. Dlaczego tak jest? Już godzinę po zmieleniu ziaren, kawa traci znaczną większość swojego najbardziej intensywnego aromatu. Ziarna kawy po rozdrobnieniu mają zbyt dużą powierzchnię utleniania i o wiele szybciej uwalniają dwutlenek węgla. Dlatego, jeśli mielisz kawę w domu za pomocą młynka czy ekspresu do kawy, nie warto robić tego na zapas. Być może pozwala to zaoszczędzić trochę czasu o poranku, ale zdecydowanie odbiera filiżance porannego espresso czy cappuccino pełnię smaku i aromatu. Jeśli mówimy więc o przechowywaniu kawy w domu, to mamy na myśli właśnie kawę ziarnistą, która jest w stanie o wiele dłużej zatrzymać w sobie niesamowity zapach i smak niż kawa mielona.

Jak przechowywać ziarna kawy?

W kwestii przechowywania kawy w domu warto pamiętać o jednej bardzo ważnej właściwości jej ziaren - mają one zdolność do wchłaniania otaczających je zapachów. Z jednej strony jest to duża zaleta, gdyż dzięki temu kawa może być doskonałym pochłaniaczem brzydkich aromatów. Z drugiej jednak należy uważać, by ziarna kawy nie przesiąkły zapachem pojemnika, w którym je przechowujemy. Najlepiej zatem wybierać szklane słoiki lub metalowe puszki przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Przechowując kawę w szklanym, ceramicznym lub metalowym pojemniku, który jest szczelnie zamknięty, zabezpieczamy ją przed przenikaniem zapachami z otoczenia i ulatnianiem się jej własnego aromatu. Aby jednak dodatkowo spowolnić naturalny proces utleniania, warto postawić taki pojemnik w ciemnym i suchym miejscu - na przykład w szafce kuchennej. Światło negatywnie wpływa na jakość ziaren, dlatego jeśli nie możesz zapewnić swojej kawie ciemnego miejsca na półce, wybieraj opakowania, które nie są przezroczyste.

Smak zależy od świeżości

Jak wszystkie produkty spożywcze, również kawa najlepiej pachnie i smakuje wtedy, gdy jest jak najbardziej świeża. Dlatego, jeśli kupujesz kawę w dużych opakowaniach, po ich otwarciu warto od razu przesypać ją do szczelnie zamkniętych pojemników. Ryzyko wywietrzenia i ulatniania się najlepszych aromatów jest wówczas o wiele mniejsze. Nie straci ona wtedy swoich największych walorów.

A co wtedy, gdy dostaniesz w prezencie lub uda Ci się “upolować” na promocji większą ilość dobrej jakości kawy ziarnistej? Dopóki jest ona zamknięta szczelnie w oryginalnym opakowaniu, wystarczy umieścić ją w ciemnym i suchym miejscu, aby maksymalnie ograniczyć dostęp światła i powietrza. Niektórzy proponują także przechowywanie kawy w zamrażarce. Zamykając pojedyncze porcje ziaren w hermetycznych opakowaniach i mrożąc, możesz przedłużyć ich świeżość. Warto jednak przy tym pamiętać, by napisać na pojemniku datę mrożenia, a tuż przed zmieleniem pozwolić ziarnom oddać nadmiar wilgoci, która może się pojawić przy rozmrażaniu. Nie polecamy natomiast przechowywania kawy w lodówce - jest to otoczenie, w którym mogłaby ona bardzo szybko przesiąknąć zapachem innych produktów, takich jak mięso, ryby czy sery.