W przekonaniu wielu kawoszy świeżo mielona kawa jest bezkonkurencyjna w zestawieniu z kupną kawą mieloną. Z myślą o smakoszach tej pierwszej na rynku dostępne są zarówno kawy ziarniste przeznaczone do samodzielnego mielenia, jak i młynki, które pozwalają uzyskać kawę gotową do parzenia. Czy jednak wiesz, jak dobrze zmielić kawę, żeby doskonale smakowała i pachniała, a do tego nie zatykała ekspresu?
Celem mielenia jest uzyskanie możliwie najdrobniejszej kawy. Dlaczego jest to takie ważne? Poza tym, że nie chcesz zatkać ekspresu zbyt grubą kawą, to pamiętaj, że im większy jest stopień rozdrobnienia, tym lepiej składniki kawy, takie jak kofeina, olejki aromatyczne, tłuszcze, łączą się z wodą. W efekcie napój intensywniej pachnie i lepiej smakuje. Niestety, tu pojawia się haczyk. Zbyt duża ekstrakcja popsuje smak, dlatego dobre mielenie kawy i trafienie w moment, kiedy jest idealna, to prawdziwa sztuka!
Decydując się na samodzielne mielenie ziaren, pamiętaj, aby mielić wyłącznie suche ziarna i robią to pulsacyjnie, kontrolując stopień rozdrobnienia kawy i dopasowując go do metody jej przyrządzania. Kawa do ekspresu kolbowego powinna być zmielona drobno, ale nie na miał. Równie drobne mielenie zaleca się do ekspresu ciśnieniowego. Za to kawa do ekspresu przelewowego może mieć średnią grubość ziaren.
Nie jest tajemnicą, że podstawowym urządzeniem służącym do mielenia kawy jest przeznaczony do tego młynek. W codziennym, domowym użytku sprawdzają się zarówno modele automatyczne, jak i młynki ręczne, takie jak praktyczny młynek do kawy dostępny w naszym sklepie. Miłośnicy świeżo mielonej kawy mogą zdecydować się na profesjonalne modele młynków polecanych przez uznanych baristów. Na rynku dostępnych jest szereg cenionych modeli. Zwykle jednak wystarczają nieskomplikowane młynki dostępne w przystępnych cenach. To praktyczne akcesorium w kuchni kawosza, a przy okazji świetny pomysł na prezent dla wielbiciela tego napoju.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, producenci kaw oraz sprzętu AGD tworzą ekspresy do kawy wyposażone we wbudowany młynek. Żeby jednak otrzymywać doskonałą kawę, należy odpowiednio ustawić parametry ekspresu. W wielu modelach użytkownik samodzielnie decyduje, jaki jest stopień rozdrobnienia ziaren. Jak prawidłowo dobrać go do przyrządzanego naparu? To sprawa indywidualna, lecz ogólne zasady zakładają, że przy długim parzeniu ziarna powinny być grubo zmielone. Im krócej parzysz kawę, tym drobniej możesz ustawić młynek. Poza tym jeśli chcesz uzyskać mocną kawę, zmień mielenie na drobniejsze. Jeśli natomiast napar już jest zbyt intensywny, ustawienie grubszego mielenia pozwoli parzyć napój łagodniejszy w smaku.
Dysponując ekspresem z funkcją mielenia, bez większych problemów przygotujesz perfekcyjną kawę. W prostszych modelach musisz mielić ziarna samodzielnie, wykorzystując do tego osobne młynki. Czy jednak wiesz, jak zmielić kawę bez młynka? Zapewne sprawdzi się każdy pomysł, który da oczekiwany efekt, jednak podsuwamy jeden, sprawdzony. Wiele współczesnych blenderów ma dostatecznie dużą moc, żeby poradzić sobie z niewielkimi, wysuszonymi ziarnami kawy. Zaleca się blendowanie pulsacyjne, czyli wielokrotnie po trochę. Kawa będzie zmielona dość grubo, jednak nada się do parzenia w ekspresach przelewowych.
Mielenie kawy nie jest czynnością skomplikowaną, o ile posiadasz potrzebne do tego akcesoria. A co jeśli ich nie masz? Cóż, dla chcącego nic trudnego! Jeśli czujesz, że poziom kofeiny w Twojej krwi osiąga niebezpiecznie niski poziom, na pewno znajdziesz sposób na rozdrobnienie ziaren i zaparzenie przepysznej, świeżej kawy!