0

Lubisz czytać o historiach, które kryją się za różnymi smakami? Poznaj Caffe Salentino – tradycyjną, migdałową kawę z południa Włoch, która rozpieszcza podniebienia kawowych smakoszy na całym świecie.

Historia napoju Caffè Salentino

Przenieśmy się na moment do słonecznej Italii w latach 50. XX wieku. Na obcasie włoskiego „buta”, czyli na Półwyspie Salentyńskim, leży miasto o wdzięcznej nazwie Lecce. To właśnie tutaj Antonio Quarta, wynalazł Caffe Salentino, zwaną także Caffe Leccese. Antonio w swoim włoskim umyśle odkrywczo połączył pewne fakty. Latem w regionie Salento zimne napoje są absolutnie konieczne do przeżycia. Królową napojów jest oczywiście kawa, czego Antonio był całkowicie świadomy, ponieważ palił ją i parzył w swoim rodzinnym barze.

Ponieważ w tamtych czasach nie było lodówek, żywność przechowywano w lodzie, którego sprzedażą także parał się Antonio Quarta. Włoch postanowił kruszyć lód do szklanek i podawać go z gorącą kawą, co spotkało się z powszechną aprobatą gości odwiedzających jego bar. Kwestię słodzenia napoju pozostawiano decyzji klienta. W lokalu Quarta Caffe, włoski napój kawowy słodzono po prostu mlekiem migdałowym. Eureka! Kawa z lodem i mlekiem migdałowym, którą Antonio serwował swoim gościom okazała się być strzałem w dziesiątkę i rozsławiła zarówno region Salento, jak i Lecce na cały świat.

Współcześnie, Caffe Salentino jest podawana w kawiarniach w tradycyjnej formie, ale także w wersji ze spienionym mlekiem lub z lodem ubitym razem z kawą w shakerze. Niezależnie od tego, czy posiadasz profesjonalne akcesoria, czy nie, możesz przyrządzić wyśmienity włoski napój kawowy z Półwyspu Salentyńskiego w domowym zaciszu.

Przepis na Caffè Salentino

W Lecce wciąż serwują ten włoski napój kawowy, jednak nie musisz jechać tak daleko, by móc spróbować tego migdałowego specjału. Wybierz dobrej jakości kawę w ziarnach i zrób swoje pierwsze Caffè Salentino! To zdecydowanie smak, który trzeba poczuć.

Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie. Nie potrzebujesz wiele – wystarczy dobra ziarnista kawa i mleko migdałowe. W podstawowym przepisie na ten pyszny włoski napój kawowy używa się kawy z kawiarki. Jednak my jak zwykle zachęcamy Cię do szukania własnych rozwiązań i wprowadzania modyfikacji, więc jeśli tylko masz ochotę, spokojnie możesz zaparzyć espresso w ekspresie ciśnieniowym lub przygotować je w AeroPressie.

Aby pozostać całkowicie wiernym klimatom Italii, wybierz kawę ziarnistą, o orzechowo-czekoladowych nutach, doskonale komponującą się z mlekiem, także migdałowym. Najbardziej rozpoznawaną marką włoskich kawiarek jest Bialetti. Kiedy swoją Caffe Salentino przygotujesz we włoskiej Moce z aromatycznych ziaren palonych w tym kraju, pozostanie Ci tylko zamknąć oczy i poczuć się zupełnie jak nad Adriatykiem.

Przepis na Caffè Salentino:

  • Do szklanki z grubszego szkła wsyp kilka kostek lodu.
  • Wlej około 150-180 ml zimnego mleka migdałowego.
  • Dodaj świeżo zaparzone espresso lub kawę z Moki.
  • Przed pierwszym łykiem wymieszaj napój. Gotowe!

Jak jeszcze możesz przyrządzić Caffe Salentino?

Tradycyjny włoski napój kawowy z Lecce to tylko 3 składniki: świeżo mielona kawa, lód i mleko migdałowe. Możesz jednak zmodyfikować nieco ten przepis – odkrywanie kawowych światów to przecież niekończąca się przygoda! Spróbuj wersji shakerato – spień zimne mleko migdałowe w shakerze lub szczelnie zamkniętym słoiczku, wlej je do szklanki z lodem, a następnie po lodowych kostkach rozprowadź aromatyczne espresso. Uzyskasz warstwowy napój, który nacieszy nie tylko Twoje podniebienie, ale także zaspokoi Twój kulinarny zmysł estetyczny.

Jeśli chcesz, możesz dosłodzić swoją migdałową caffe – włoski napój kawowy zyska wtedy dodatkowy deserowy charakter. Dodaj nieco cukru trzcinowego lub użyj słodzonego mleka. Jeśli chcesz dodatkowo podbić migdałowy aromat, sięgnij po dobrej jakości syrop smakowy.

Caffe Salentino to świetny napój na gorące letnie dni, przywodzący na myśl słoneczną Italię. Spraw sobie odrobinę kawowej przyjemności i ciesz się własnym Caffee Leccese kiedy tylko przyjdzie Ci na to ochota.