0

Aeropress metodą na doskonałą kawę?

Stosowanie aeropressu może wydawać się banalnie proste, jednak diabeł tkwi w szczegółach. Niuanse wpływające na ostateczny smak naparu są tak ważne, że organizowane są nawet Mistrzostwa Polski Aeropress, na których można zaprezentować swoje umiejętności oraz oczarować jury wyjątkowym smakiem i aromatem kawy. Każdy, kto choć raz pił napar sporządzony przy użyciu tego niewielkiego urządzenia rozpozna nuty od razu. Aeropress stał się silnym rywalem dla tradycyjnych kawiarek, tygielków stawianych na gazie czy automatycznych ekspresów ciśnieniowych. W jego możliwościach rozkochają się również miłośnicy kawy z segmentu speciality, którzy oczekują od kawy nowych, niesamowitych doznań.

Czym jest aeropress i skąd przybył do Europy?

Aeropress to stosunkowo nowy wynalazek. Urządzenie zostało skonstruowane w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera. Zasada jego działania polega na przeciśnięciu naparów przez filtr przy użyciu siły. Urządzenie to nie jest kosztowne, za to proste w obsłudze, a przy tym o mało skomplikowanej budowie. Zwykle jest wytwarzane z wytrzymałego plastiku. Wśród wielu osób użycie takiego materiału budzi spore wątpliwości, lecz obecnie producenci tego typu akcesoriów sięgają po sprawdzone i atestowane tworzywo, pozbawione szkodliwych substancji, takich jak bisfenol A. Dlatego też kontakt z wodą w wysokiej temperaturze nie powoduje uwalniania się niczego podejrzanego do naparu. W ostatnim czasie aeropress zyskał ogromną popularność – nie tylko w barach i kawiarniach, ale także wśród prywatnych użytkowników, którzy nabywają go do swoich domów. Za jego stosowaniem przemawia nie tylko znakomity smak kawy, ale także niska cena urządzenia.

Charakterystyka smaku i aromatu kawy z aeropressu

Każda metoda parzenia charakteryzuje się innymi możliwościami oraz zróżnicowanym spektrum smaku i aromatu. Aeropress wyróżnia się na tle innych metod i już po pierwszym łyku czuć różnicę. Kawa parzona w ten sposób jest nie do pomylenia z niczym innym. Osoby, których preferencje omijają gorycz, mogą być bardziej ukontentowane, pijąc napar przyrządzony przy użyciu aeropressu. W zależności od użytych ziaren mogą uwydatnić się smaki słodkie lub kwaśne. Odpowiednio przyrządzony napar jest bardzo czysty, jednocześnie zachowuje swoją głębię i złożoność. Dla kubków smakowych kawa ta jest przyjemnie owocowa. Choć urządzenie jest proste, daje tak wiele możliwości, że miłośnicy aeropressu wręcz prześcigają się w wymyślaniu nowych metod parzenia.

Jak wygląda parzenie przy użyciu aeropressu?

Choć urządzenie jest niezwykle proste pod kątem konstrukcyjnym, to – wbrew pozorom – dostarcza wielu opcji parzenia. Najpierw trzeba wybrać jedną z dwóch metod zalewania naparu. Każdą z nich powinno poprzedzać opłukanie papierowego filtra, umieszczonego w odpowiednim miejscu, gorącą wodą w celu usunięcia papierowego posmaku oraz aby trzymał się na zaparzaczu i lepiej spełniał swoją funkcję. W podstawowej metodzie obudowa jest połączona z pojemnikiem zbierającym napar (często nazywanym serwerem), zmielona kawa jest sypana na filtr, po czym zalewana wodą. Po wybranym czasie parzenia, podczas którego płyn powinien być stale mieszany, instaluje się tłoczek i – przy użyciu siły – przeciska kawę przez filtr.

Na czym polega metoda odwrócona?

W przypadku metody odwróconej tłoczek jest już założony i powinien przylegać do blatu, natomiast pojemnik zbierający jest instalowany na samym końcu, tuż przed wyciśnięciem. Metoda odwrócona posiada tę zaletę, że kawa nie spływa przez filtr jeszcze zanim nie użyje się tłoczka. Dalsze modyfikacje przepisów wiążą się z użyciem rozmaitych ziaren oraz mieleniem ich w zróżnicowanej gradacji. Zwykle jednak pożądane jest drobne zmielenie. Przepisy różnią się detalami takimi jak: temperatura i ilość użytej wody, czas parzenia czy ilość kawy. Te szczegóły sprawiają, że różnice w finalnym produkcie mogą być naprawdę duże i zaskakujące.

Aeropress a pozostałe techniki zaparzania kawy

Aeropress daje możliwości eksperymentowania z intensywnością i gęstością naparu. Pozostawia użytkownikowi więcej swobody w zakresie testowania metodą prób i błędów niż kawiarka, a tym bardziej ekspres ciśnieniowy. Poza tym samodzielne mielenie ziaren, które poprzedza przygotowanie kawy w aeropressie, pozwala bawić się i różnicować poziom ich gradacji. Jeśli chodzi o zalety tego urządzenia, na jego korzyść przemawia przede wszystkim uniwersalność. Kompaktowe rozmiary i prosta konstrukcja, przy niedużej wadze własnej, sprawiają, że sprzęt do parzenia kawy możesz zabrać ze sobą praktycznie wszędzie – do znajomych, do pracy czy na wyjazd w góry. Niewielkie gabaryty, a zarazem wytrzymałość pozwalają cieszyć się ze sprzętu przez długi czas. Zwolennicy bardziej tradycyjnego podejścia do naparu również będą zadowoleni z efektów, które uzyskają przy użyciu aeropressu. Dla tych, dla których liczy się wygoda, dobra informacja jest taka, że sprzęt mogą umyć pod bieżącą wodą, ale również umieścić w zmywarce. To ciekawy pomysł na prezent dla każdego kawosza otwartego na nowe smaki.