Kawa MK Cafe to idealna propozycja dla smakoszy kawy, którzy każdego dnia poszukują znakomitego i pobudzającego smaku. To również kawa, po którą sięgają bariści, chcący zachwycić bogatym smakiem, wyglądem oraz aromatem osoby, którym serwują napój. MK Cafe to starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące z różnych zakątków świata. Sprawdź, co warto wiedzieć o naszych kawach.
Dobra kawa ziarnista sprawia przyjemność w trakcie degustacji, zachwyca nutami smakowymi, a także pobudza do działania. Starannie wyselekcjonowane ziarna kawy, które znajdują się w praktycznie każdym opakowaniu MK Cafe, pozwalają znaleźć smak i właściwości, które charakteryzują produkty z najwyższej półki. W ofercie MK Cafe znajdują się rozmaite odmiany ziaren kawy – w każdym z przypadków można liczyć na intensywny smak i wyjątkowe doznania.
W ofercie MK Cafe znajdują się starannie wyselekcjonowane ziarna kawy, które można przyporządkować do odmiany zwanej arabiką. Jest to bardzo popularny typ, stanowiący niemal ¾ spożywanej kawy na całym świecie. Kawa ziarnista jest uprawiana w wielu miejscach na świecie, jednak głównym centrum są kraje południowoamerykańskie, takie jak Brazylia, Kolumbia, czy Gwatemala. Kawa ziarnista typu arabica ma wiele cech charakterystycznych, które nie ograniczają się wyłącznie do smaku, lecz także do kształtu, czy detali takich jak żłobienia na ich powierzchni. Dla wielu osób może okazać się to niemałą ciekawostką – szczególnie jeżeli połączy się to z kwestiami smakowymi, których także jest wiele. Właśnie dlatego mówi się, że kawa ziarnista typu Arabica ma bogatą historię.
Nie bez powodu kawa ziarnista typu Arabica jest uznawana za najszlachetniejszą odmianę ziaren. Pierwszym dowodem, potwierdzającym tę tezę, jest to, że praktycznie każda kawa ziarnista jest w pewnej części złożona właśnie z odmiany ziaren typu Arabica. Jednak to nie wszystko, co ma do zaoferowania konsumentowi ta odmiana – dostępna w ofercie MK Cafe.
Po pierwsze, kawa ziarnista 100% Arabica jest odmianą wysokogórską. Określa się ją w ten sposób dlatego, że ziarna kawy rosną na terenach uprawnych, które są położone na wysokości od 600 do 2300 metrów ponad poziomem morza. Czy miejsce, w którym wyrastają, rzeczywiście ma znaczenie w kontekście smaku i aromatu, jakimi się cechują ziarna arabiki?
Smak, jakim charakteryzuje się kawa ziarnista 100% Arabica, zależy w dużej mierze od miejsca uprawy. To wszystko rządzi się swoimi prawami. Im wyższy jest obszar upraw, tym wolniej dojrzewają ziarna. Co więcej, mają dzięki temu dłuższy czas na rozwinięcie złożonych aromatów podczas dojrzewania. Uważa się, że właśnie dlatego kawa ziarnista 100% Arabica ma także nietuzinkowy, złożony i zróżnicowany smak. W porównaniu z inną popularną odmianą – Robusta – prezentuje się znacznie lepiej. Dlatego Arabica jest często określana, jako najlepsza kawa ziarnista.
Szukając ziaren, które będą miały wyjątkowy smak, warto zdecydować się na to, co ma do zaoferowania w tej kwestii kawa 100% Arabica. Ziarna, które ma kawa od MK Cafe wyróżniają się tym, że są w nich wyczuwalne wyraźne owocowe nuty z delikatną – ale niewielką – goryczką. Kawa 100% Arabica pozwala także wyczuć słodkie akcenty z kwiatowym aromatem. Jednym z takich produktów, jest kawa dostępna w sklepie internetowym – Arabica MK Cafe Premium 1 KG. Sklep internetowy z kawą ziarnistą oferuje dostęp do katalogu produktów, gdzie znajdują się ziarna, w których profilu smakowym można wyczuć smak:
Sprawia to, że kawa 100% Arabica od MK Cafe rzeczywiście zaskakuje wielobarwnymi i różnorodnymi aromatami. Co więcej, kawa 100% Arabica znakomicie pobudza. Dzięki temu może być na przykład idealnym pomysłem na mocny impuls do działania z rana. Miejscem, gdzie można ją nabyć, jest sklep internetowy z kawą online MK Cafe.
Nie bez powodu Arabica jest określana jako najlepsza kawa ziarnista. Jednak, czy ma to także związek z właściwościami, które silnie pobudzają w momencie, kiedy jest to najbardziej potrzebne? Nie znajdą tutaj dobrych wiadomości te osoby, które szukają napoju typowo energetycznego. Oczywiście ze względu na rodzaj ziaren, kawa na pewno jest w stanie pobudzić. Trzeba jednak zauważyć, że ziarna kawy Arabica mają w sobie nie dużo kofeiny. Zawartość wynosi zazwyczaj od 0,8 do 1,5%.
Ze względu na to, że ziarna Arabiki nie mają aż tak dużo kofeiny, być może nie jest najlepszym pomysłem, stosowanie ich głównie jako espresso. Jest to jednak jedyna wątpliwość – ziarna Arabiki znakomicie się sprawdzają we wszystkich innych propozycjach podania kawy. Ziarna kawy MK Cafe Arabika idealnie będą się nadawać do odmian takich, jak kawa amerykańska, latte, czy macchiato. Jeśli chodzi o sam sposób podania, to ziarna kawy Arabica sprawdzają się zarówno jako propozycja podania zwykłej, rozgrzewającej kawy, a także jako dopełnienie dań deserowych, czy łagodnych, słodkich potraw, jak i mieszanek.
Arabica będzie znakomitą propozycją, jako kawa do frenchpressu. Stosując ten sposób, można otrzymać wyjątkowo aromatyczny i pełen smaku napój. Frenchpress można określić, jako ręczny ekspres do kawy. Jest złożony z cylindrycznej karafki, tłoka, a także wbudowanego filtra, w którym przesącza się kawa. Do frenchpressu można z powodzeniem stosować produkty od MK Cafe.
W Polsce coraz większą popularność zdobywa ekspres przelewowy. To urządzenie, które jest znane głównie z filmów amerykańskich, gdzie kelnerka ubrana w charakterystyczny fartuch raczy gości rozgrzewającym i pobudzającym napojem. Ziarna kawy są wsypywane do specjalnego pojemnika, w oddzielnym znajduje się woda. Następnie ziarna kawy mieli się za pomocą narzędzia umieszczonego w urządzeniu. Następnie podgrzana woda przelewa się przez ziarna – tym samym napój jest gotowy. Idealna kawa do ekspresu przelewowego to MK Cafe Premium. Nasz sklep z kawą ziarnistą online oferuje kilka propozycji, które doskonale sprawdzą się w przypadku tej metody przygotowania kawy.
Arabica sprawdzi się również, jako kawa do ekspresu ciśnieniowego. Jest to prawdopodobnie najbardziej popularna odmiana urządzenia, stosowana do przygotowywania kawy. Przyrządza napój poprzez przepuszczanie wody pod wysokim ciśnieniem – bliskim temperaturze wrzenia – przez krążek i filtr, pod którymi znajduje się zmielona kawa. Kawa do ekspresu ciśnieniowego jest używana jako espresso, ale nadaje się również do innych odmian tego napoju. Podobnie jak pozostałe odmiany, najlepsze ziarna kawy do ekspresu ciśnieniowego można nabyć poprzez profesjonalny sklep z kawą MK Cafe.
Kawa Arabica ma niezwykle bogatą i długą historię, która zaczęła się niemal 10 tysięcy lat temu. Jako kraj, w którym po raz pierwszy odkryto smak, a także działanie, jakim charakteryzuje się kawa Arabica, uznaje się tereny należące aktualnie do Etiopii – kraju znajdującego się na kontynencie afrykańskim – sąsiadującego m.in. z Sudanem, Kenią, czy Somalią. Warto wiedzieć, że kawa Arabica jest również określana w inny sposób, na przykład jako „Java”, czy „kawa górska”. Jednak dlaczego nazywa się „kawa Arabica”, a nie chociażby afrykańska?
Stało się tak z tego powodu, że kawy ziarniste z tej grupy zostały rozpropagowane tzn. włączone w handel przez nacje pochodzące z krajów arabskich. Około XV wieku kawy ziarniste z Etiopii stały się niezwykle popularne w rejonach na wschód od Afryki.
Wydawać by się mogło, że kawa Arabica od razu cieszyła się dużym zainteresowaniem. Jednak nie jest to prawda. Pomimo tego, że cechowała się wyjątkowymi walorami smakowymi, musiała poczekać na moment, w którym stała się tak popularna. Kawa Arabica była na początku lekceważona ze względu na wciąż spore uznanie, jakim cieszyła się herbata. Arabowie poświęcali znacznie więcej uwagi jej liściom, niż ciemnobrązowym ziarnom pochodzącym z Etiopii.
Kawa Arabica zyskiwała popularność z czasem. Jej aromaty były odkrywane stopniowo. Przełom nastąpił w momencie, kiedy ziarna zaczęto podgrzewać w metalowych misach nad ogniem. Dzięki prażeniu nabierały głębszego smaku i zapachu. Właśnie wtedy nabierały aromatu – miał na to wpływ także stopień palenia ziaren.
Tym sposobem, kawa Arabica zakończyła pierwszy etap podróży – z Etiopii do krajów arabskich. Jednak nie był to koniec. Następnie została przetransportowana do Egiptu. Właśnie tam raczono się nią najczęściej – nie potrzebowała aż tak dużo czasu na zdobycie popularności, rywalizując z także dostępną herbatą.
Następnie kawa Arabica zbliżyła się bardzo do Europy wskutek wojny, jaką Imperium Osmańskie wypowiedziało krajom z Półwyspu Arabskiego. Wraz z innymi łupami ziarna kawy dotarły do Stambułu, a potem rozprzestrzeniły się na całe Imperium Osmańskie. Jak ziarna kawy Arabica trafiły do Europy? Niemiecki lekarz, pochodzący z Augsburga przywiózł je z powrotem w ramach pamiątki z krajów orientu. I w ten sposób kawa Arabica dotarła do Europy, skąd była transportowana w ramach handlu praktycznie wszędzie. Po tak długiej drodze, w końcu ludzie na całym świecie mogli wypić aromatyczne espresso.
Kawa Arabica jest popularna na całym świecie. Praktycznie w każdym kraju kawiarnie zapraszają swoich klientów różnymi wariantami ziaren, a także sposobem ich przygotowania. Często jednym z kryteriów klientów podczas wybierania takiego punktu, jest to, skąd przybyła kawa Arabica.
Aktualnie ziarna kawy są uprawiane na dużych wysokościach w krajach afrykańskich, Ameryki Środkowej, Południowej, a także państwach południowo-wschodniej Azji. Za ziarna najlepszej jakości uznaje się te, które uprawia się w państwach takich, jak Kolumbia, Gwatemala, czy Brazylia. Popularnością cieszą się również zbiory z Jamajki, Kostaryki, Etiopii, czy Ugandy. Za popularnością arabiki przemawiają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz także to, że jest to kawa idealna do różnych metod parzenia.
Miejscem, w którym można zaopatrzyć się w znakomite w smaku ziarna, jest profesjonalny sklep z kawą MK Cafe. Dostępne są w nim nie tylko klasyczne opakowania, lecz także specjalne zestawy prezentowe. Sprawia to, że w jednym miejscu można zakupić dobrą kawę do codziennego picia, a także wyjątkowy prezent dla rodziny, znajomych z pracy, czy znajomych. Może to być także dobry sposób na to, aby spróbować różnych odmian ziaren. W katalogu produktów znajdują się m.in. takie odmiany kaw ziarnistych, jak:
Tak duży wybór pozwala bez problemu znaleźć zaskakującą wersję znanego napoju. Sprawia to, że przygoda z kawą może zacząć się na nowo, nawet dla osoby, która wypiła niejedną filiżankę aromatycznego naparu.
W przypadku odmiany MK Cafe Crema zastosowano połączenie dwóch odmian ziaren – zbiorów typu arabika i robusta. Jednak czym charakteryzuje się ta druga? W przeciwieństwie do arabiki, robusta jest kawą nizinną. Ma jednak cechę wspólną – podobnie jak arabikę, odkryto ją w Afryce, a konkretnie w Kongo. Aktualnie jest uprawiana w krajach Afryki Zachodniej. Za najlepsze ziarna robusty uważa się te hodowane w Ugandzie, Wietnamie, Indonezji, Indii, a także Brazylii.
Ziarna Robusty charakteryzują się innym smakiem, niż ma to miejsce w przypadku arabiki. Arabikę można określić jako kawę, która w swoim smaku jest bardziej zróżnicowana – mocno wyczuwalne są nuty: owocowe, orzechowe, czekoladowe, jagodowe, miodowe i kwiatowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Z kolei nieco inną charakterystykę ma kawa Robusta.
Jej smak jest mniej zróżnicowany. Między innymi to właśnie dlatego uważa się ją za mocniejszą. Wśród poszczególnych smaków można wyczuć akcenty orzechowe i kakaowe, które mają w sobie wiele gorzkiego aromatu. Biorąc pod uwagę charakterystykę tych dwóch odmian, można dojść do wniosku, że zdecydowanie lepszą opcją jest Arabika. Nie jest to jednak prawda. Te dwie odmiany są po prostu inne.
Robusta jest niezwykle ceniona we Włoszech. Dlatego na Półwyspie Apenińskim często korzysta się ze specjalnej mieszanki, w której składzie jest i Arabica i Robusta. Odmiana ta znakomicie nadaje się do przygotowania esencjonalnego i pobudzającego espresso. Właśnie takimi cechami charakteryzuje się kawa Crema, dostępna w ofercie MK Cafe.
Kolor ziaren Robusty jest żółtobrązowy, a ich rozmiar jest niewielki. Cechują się także okrągłym kształtem. Jest także jedna cecha, która bardzo ułatwia odróżnienie ziaren robusty od arabiki – kształt rozcięcia na środku. W przypadku ziaren kawy arabskiej ma on kształt litery „S”. Natomiast w przypadku robusty, to rozcięcie jest niemal pionowe.
MK Cafe to sklep z kawą ziarnistą, która łączy w sobie najlepsze cechy Arabiki – owocowe nuty, odrobinę goryczy i słodkie akcenty. Warto zauważyć, że nie tylko kawa jest wysokiej jakości, lecz także poziom obsługi. MK Cafe proponuje swoim klientom dostęp do różnorodnej oferty, atrakcyjne ceny, szybki czas realizacji zamówienia, a także wygodne metody płatności. Całość uzupełnia fakt, że często można się natknąć na atrakcyjne promocje.
Oferta MK Cafe obejmuje kawy pochodzące z upraw z krajów południowoamerykańskich. W katalogu produktów znajdują się ziarna brazylijskie, kolumbijskie, czy pochodzące z Gwatemali. Odmiany, które można zamówić, obejmują zarówno arabikę, jak i mieszankę arabiki z robustą, która znakomicie nadaje się do przygotowania espresso. Wszystkie produkty cechują się wyjątkowym smakiem, pozostającym w pamięci konsumenta na długo.
Istnieją także inne aspekty, które mogą zadecydować o tym, że klient wybierze właśnie MK Cafe. Jest to największy producent, a także jeden z największych dystrybutorów kawy w naszym kraju. Może się pochwalić bogatą tradycją, prowadzi działalność od 1991 roku, co czyni go jednym z najstarszych dostawców w Polsce. MK Cafe stawia nie tylko na ziarna kawy z renomowanych brazylijskich, kolumbijskich, czy gwatemalskich upraw, lecz także na nowoczesne technologie prażenia ziaren. Zakład MK Cafe w Swadzimiu – miejscowości znajdującej się obok Poznania – jest jednym z najnowocześniejszych w Europie.