-
Rozgrzewająca Irish Coffee
SKŁADNIKI
- 100 ml kawy MK CAFÉ Premium
- 20 ml irlandzkiej whiskey
- 20 ml likieru Grand Marnier
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 60 ml słodkiej śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE
Do niewielkiego naczynia wlej whiskey, likier, dodaj cukier i wszystko podgrzej. Następnie przelej do szklanki (pojemność około 200 ml) i dodaj kawę - powinno zostać około 1 centymetra wolnej przestrzeni w szklance.
Na końcu powoli, najlepiej po łyżce, wlej śmietankę tak, żeby pozostała ona na górze napoju. Pij nie mieszając, niech śmietanka i kawa powoli spływają do ust. -
Cafe la Paris
SKŁADNIKI
- 2 filiżanki mocnej gorącej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
- 4 łyżki winiaku
- 2 plasterki pomarańczy
- 3 goździki
- 1 mały kawałek laski cynamonu
- 2 szczypty cynamonu
- 4 kostki cukru
- 2 łyżki bitej śmietany
PRZYGOTOWANIE
Naszpikuj plasterki pomarańczy goździkami. Podgrzej je razem z laską cynamonu, kostkami cukru i winiakiem, aż cukier prawie się rozpuści i zostaw na chwilę do zmacerowania. Wyjmij plasterki pomarańczy i podpal winiak. Dodaj kawę i przelej do filiżanek. Położ na wierzch czapeczkę z bitej śmietany.
-
Lodowe espresso
SKŁADNIKI
- 30 ml espresso lub 50 ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
- 1 gałka lodów waniliowych
- 1 gałka lodów orzechowych
- 1 gałka lodów czekoladowych
- 30 ml likieru Adwokat
- waflowe rurki do dekoracji lodów
- czekolada
PRZYGOTOWANIE
Do pucharka włóż po gałce lodów. Następnie lody polej gorącą kawą i likierem Adwokat. Udekoruj rurkami i czekoladą startą na grubej tarce.
-
Amaretto coffee
SKŁADNIKI
- 150 ml kawy MK CAFÉ Premium
- 20 ml syropu amaretto lub likieru amaretto
- 10 ml słodkiego skondensowanego mleka
- kawałek skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Zaparz kawę w filiżance (pojemność około 200 ml). Do kawy wlej syrop lub jeśli chcesz wzmocnić kawę alkoholem, likier amaretto. Jeśli lubisz \"białą\" kawę, możesz dodać podgrzane mleko skondensowane. Na końcu wyciśnij skórkę z pomarańczy. Dzięki temu poczujesz przyjemny aromat pomarańczowy.
-
Zakręcona ajer coffee
SKŁADNIKI
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- espresso lub 50 ml mocnej kawy MK CAFÉ Premium
- 100 ml mleka
- bita śmietana
- opcjonalnie 20 ml Brandy
PRZYGOTOWANIE
Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę, tak jak przygotowuje się klasyczny kogel-mogel. Jeśli planujesz wzmocnić kawę alkoholem, pod koniec ucierania powoli i bardzo delikatnie dolewaj Brandy. Przełóż utarte żółtko do szklanki o pojemności około 250 ml. Powoli wlej wcześniej podgrzane i spienione mleko. Odczekaj chwilę, a następnie delikatnie, żeby warstwy nie zmieszały się, wlej do mleka kawę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i ewentualnie wiórkami czekolady.
-
Calimero
SKŁADNIKI
- 30 ml espresso lub 50 ml mocnej kawy mokka przygotowanej z MK CAFÉ Premium
- 70 ml ajerkoniaku
- 20 ml whisky
- bita śmietana
PRZYGOTOWANIE
Podgrzej ajerkoniak z whisky i przelej całość do szklanki. Następnie dodaj kawę i udekoruj bitą śmietaną.
-
Kawa Kremowo-kokosowa
SKŁADNIKI
- 40 ml zaparzonej i schłodzonej kawy MK CAFÉ Premium
- 120 ml zimnego mleka
- gałka lodów śmietankowych
- 20 ml rumu kokosowego
- łyżeczka cukru
- ekstrakt waniliowy
- kakao lub wiórki czekolady
PRZYGOTOWANIE
Mleko z cukrem i odrobiną ekstraktu waniliowego spień blenderem na dość sztywną piankę. Dodaj lekko roztopione lody i rum. Wymieszaj zachowując puszystą konsystencję. Do szklanki wlej najpierw kawę, a na to powstały krem. Wierzch udekoruj sproszkowanym kakao lub wiórkami czekolady.
-
Espresso Martini
SKŁADNIKI
- 30 ml espresso lub 50 ml mocnej kawy (np. mokka) z MK CAFÉ Premium
- 40 ml schłodzonej wódki
- 10 ml creme de cacao
- 25 ml syropu waniliowego
- kostki lodu
Do dekoracji:
- tarta gorzka czekolada
- czekoladowa kulka z orzechem
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze z dodatkiem kostek lodu, następnie przelej całość do schłodzonego kieliszka do Martini. Nabij czekoladową kulkę na szpadkę i włoż do kieliszka. Posyp startą gorzką czekoladą.
-
Coffee Sweet Banana
SKŁADNIKI
- 30 ml espresso lub 50 ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
- 40-50 ml mleka 3,2%
- 20 ml likieru bananowego
- 1 banan
- 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
- kruszony lód
PRZYGOTOWANIE
Do miksera/shakera wrzuć kruszony lód, wlej gorącą kawę i dodaj pokrojonego w plastry banana. Wlej likier, mleko i na sam koniec wsyp cukier. Całość mieszaj w mikserze/shakerze na najwyższych obrotach przez ok. 30 sek., a następnie przelej do szklanki lub kieliszka.