Kawowe vademecum

Etiopia

Ojczyzną kawy jest Etiopia…

…a pierwszym kawoszem był skromny pasterz Kaldi. Zgodnie z legendą, rozsmakował się w kozim przysmaku, jakim były tajemnicze czerwone jagody. Euforia, jaką wtedy poczuł, była porównywalna z tym, jaką miewał… po wypiciu większej ilości wina. Ciekawe, prawda?

Europa

Plemiona arabskie uprawiały kawę już w okolicach 600 r.
Około 900 r. o kawie pisał arabski uczony Rhazes.

Kawa upowszechniła się w XIII wieku. Obyczaj jej picia narodził się wraz z jej wypalaniem, dopiero pod koniec XIV wieku. Czarny, aromatyczny napar szybko podbił serca i podniebienia mieszkańców Bliskiego Wschodu.
Od XVII wieku kawa trafia na stałe do Europy.

Palenie kawy

Palenie kawy jest… dziełem przypadku.

Według legendy, kilka jagódek kawy arabika wpadło do ogniska. W powietrzu rozniósł się tak niezwykły zapach, że zachwyceni tym smakosze postanowili powtórzyć eksperyment.
Najpierw schłodzili ziarna wodą i tak oto powstała historycznie pierwsza kawa.

Arabskie słowo

Arabskie słowo „kahwa" oznacza siłę.

Pierwsze arabskie kawiarenki, kafeterie i kafejki nazywane były „quaveh khanek".
To w nich zapoczątkowała się tradycja picia kawy.

Ekspresem do smaku

W 1815 roku powstaje pierwszy ekspres Dinglera, złożony z rurek zasilanych parą z kotła do gotowania bielizny.
Maszyna błyskawicznie parzyła kawę, ale napój smakował podobnie jak… szybka kawa po turecku.

W 1855 roku Eduard Loysel buduje maszynkę, w której oddziela parę ogrzewającą od tej, która sączy się przez kawę.

W 1901 roku Luigi Bezzera tworzy skomplikowany system oparty na parze pod ciśnieniem.
Był to już autentyczny ekspres, choć parzenie w nim… mogło grozić wybuchem.

Po 5 latach model Ideal firmy La Pavoni zaparzał już 150 filiżanek na godzinę.
Kilka lat później pojawia się jeszcze lepszy model Victoria Ardunio.

W 1935 roku -Francesco Illy zastępuje parę wodną sprężonym powietrzem.

W 1938 roku niejaki Cremonesi wymyśla urządzenie z dźwignią i montuje je na ekspresie barowym, należącym do Achille Gaggia z Mediolanu.

Ten ostatni w 1946 roku tworzy urządzenie, w którym ciśnienie wytwarzała duża, spiralna sprężyna napędzana dzięki sile mięśni barmana.

W latach 50-tych firma La Cimbali patentuje „Alę”, pierwszy ekspres do kawy z bojlerem ustawionym poziomo. Technika zaparzania kawy idzie do przodu, powstają zasady przyrządzania prawdziwego espresso - dokładnie takiego, jakie pijamy dzisiaj.

COOKIES

Serwis internetowy www.mkcafe.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia