Czy wiesz,
Co łączy szlachetną kawę z dobrym winem?

 
 

Kawa jak wino

…wymaga odpowiedniej degustacji.

Warto degustować

Bogactwo smaków i aromatów, jakie potrafi przed nami odkryć szlachetna, właściwie zaparzona kawa sprawia, że warta jest ona prawdziwej degustacji. Dogłębnej, spokojnej, zmysłowej.

Nie każdy wie, że kawowa degustacja, podobnie jak w przypadku szlachetnych win, powinna mieć 3 etapy – „oko, nos i usta”, w których kolejno koncentrujemy się na barwie, aromacie i smaku.

Moc koloru

Pierwszym etapem klasycznej degustacji jest ocena koloru. Jego intensywność i odcień świadczy o stopniu wypalenia ziaren i mocy kawy (im ciemniejsza barwa, tym kawa jest mocniejsza).

Klarowność naparu i pianka na powierzchni (tzw. crema) o jednolitej fakturze z małymi bąbelkami świadczą o jakości przygotowanej kawy. Degustując espresso oceń jakość cremy – powinna mieć wyrazisty, orzechowy kolor.

Siła aromatu

Podczas picia i degustacji kawy węch jest najważniejszym z naszych zmysłów. Większa część tego, co rozpoznajemy jako „smak”, w rzeczywistości jest zapachem.

Lotne aromaty jako pierwsze docierają do narządów zmysłów, dlatego ta faza degustacji nazywana jest „górą”.

Lekkie cząsteczki w naturalny sposób odrywają się od powierzchni, dlatego powąchaj kawę przed zamieszaniem, zanim rozproszysz najdelikatniejsze i najbardziej ulotne zapachy. Aby uwolnić cięższe cząsteczki i pogłębić bogactwo zapachów, podobnie jak koneserzy wina, delikatnie poruszaj płynem w filiżance wykonując lekkie, koliste ruchy. Weź wdech, skup się i odkryj subtelne nuty tworzące bukiet kawy.

Nos może wyczuwać wiele zapachów, niestety najczęściej nie potrafimy ich właściwie nazwać. Rozwijanie wrażliwości na zapachy i umiejętność ich określania to kwestia praktyki.

Głębia smaku

Smak koronuje doznania poprzednich zmysłów. Weź łyk kawy, na tyle duży, by rozlał się po całym podniebieniu i wszystkich częściach języka, jednocześnie wciągając ustami powietrze. Dlaczego? By bogaty smak w pełni dotarł do wszystkich kubków smakowych, których przeciętny człowiek ma ok. 10 tysięcy. Tak by smaki kwaskowe i słone, które odczuwamy na boku języka tworzyły całość ze słodyczą na którą reaguje czubek języka i tak ważną w kawie goryczką – którą wyczuwamy w tylnej jego części.

Body

Body kawy, czyli inaczej „ciężar” lub jej „cielistość”, to dająca się odczuć fizyczna gęstość płynu i wrażenie, że napój jest aksamitny, pełny, czyli „ciężki”, lub przeciwnie, jego konsystencja jest delikatna i „lekka”.

Aftertaste

Czyli posmak, który degustatorzy wina nazywają „finiszem”. Dobra kawa powinna pozostawiać w ustach przyjemne, harmonijne wrażenia i wzmacniać ochotę na kolejny łyk.

 

Kawa jak wino

…wymaga eksperta, który odkryje jej pełne bogactwo.

Barista jak sommelier

Podczas degustacji profesjonalny barista, niczym sommelier (znawca wina), potrafi wychwycić więcej smaków i aromatów niż przeciętna osoba.

Dlaczego?

Przede wszystkim ze względu na swoje doświadczenie, wiele przetestowanych filiżanek kawy i wiedzę.

Ty też możesz ją zdobyć i odnaleźć w swojej kawie znacznie więcej.

Nuty zapachów

Aromat kawy tworzą dziesiątki zapachów. Skoncentruj się na najbardziej wyczuwalnych nutach i szukaj tonów wskazanych w „kole smaków”, na przykład cytrusowych, orzechowych, kwiatowych lub czekoladowych.

Bukiet smaków

Weź pierwszy łyk kawy rozprowadzając go w ustach i spróbuj rozróżnić odczucia opisane w kole smaków: łagodne, cierpkie, kwaskowe czy winne. Weź drugi łyk, jednocześnie wciągając odrobinę powietrza - tak jakbyś chciał powiedzieć „F” w trakcie nabierania płynu. Napowietrzając kawę sprawisz, że uwolnią się nowe substancje aromatyczne, co pogłębi doznania i odkryje pełen bukiet smaków.

Kawa jak wino

…wymaga podania w odpowiednim naczyniu.

Dobór naczynia

Dobrą kawę warto pić w filiżankach o właściwych kształtach, rozmiarach i wykonanych z właściwego materiału.

Dlaczego?

Podobnie jak właściwy kieliszek wspomaga odbiór walorów wina, tak właściwa filiżanka wpływa na to, ile z bogactwa aromatów i smaków odczuwamy podczas picia i jaką temperaturę ma podawany napój.

Espresso

Kluczem do esencjonalności espresso jest proporcja wody do zmielonej kawy i dlatego ma ono jedynie 30 ml. Należy je podawać w małych, ogrzanych filiżankach o pojemności 60-90 ml.

Dlaczego dwukrotnie większych niż ilość napoju? Niektórzy tłumaczą tę tradycję faktem, że we Włoszech espresso pija się z cukrem –musi być więc możliwość wygodnego pomieszania kawy.

Filiżanki do espresso powinny mieć kształt ściętego, odwróconego stożka. Mogą być wykonane z białej porcelany lub nowoczesne, z przejrzystego,
podwójnego szkła – dla pełniejszej oceny głębi koloru kawy oraz cremy.

Americano

Do serwowania klasycznej, czarnej kawy idealnie nadają się filiżanki o rozmiarze ok. 120 ml (wyjaśnienie: filiżanka = 60 ml, to połówkowa filiżanka do espresso, tasse a cafe = 120 ml.) wykonane z białej, grubej porcelany.

Dłużej utrzymują one temperaturę napoju, co ma bezpośredni wpływ na zachowanie pełni walorów smakowych i dłuższej świeżości kawy.

Po turecku

Tradycyjnie kawa po turecku powinna być podawana w małych, pozbawionych ucha kubeczkach ceramicznych o pojemności 60-90 ml.

Czasem wsuwano je do stalowej podstawki z uchem, a czasem po prostu trzymano w czubkach palców.

Cappuccino

Filiżanka do klasycznego cappuccino powinna mieć pojemność od 150 ml do 180 ml. Jest to bardzo ważne, bo klucz do tego rodzaju kawy tkwi w balansie smakowym pomiędzy goryczką lub cytrusowością espresso a naturalną słodyczą mleka.

Filiżanka powinna mieć okrągłą podstawę i rozszerzać się ku górze. Najlepiej biała od środka, aby lepiej zobaczyć kontrast pomiędzy cremą, a mlekiem.

Latte

Kawy typu latte serwuje się w różnych naczyniach o pojemności powyżej 250 ml. Nie ma górnej granicy określającej maksymalną pojemność latte, ponieważ można przyrządzać ją z różną ilością mleka w zależności od gustu.

Kształt naczynia również jest dowolny. Możemy ją podawać w porcelanie, ale również w szklanym naczyniu.

W szklanej, wysokiej szklance szczególnie efektownie prezentuje się 3 warstwowe latte macchiato.

Kawa jak wino

…jej smak zależy od regionu, z którego pochodzi.

Pochodzenie

Smak kawy w Twojej filiżance zależy od regionu, w którym dojrzewały owoce kawowca. Kawa uwielbia klimat gorący, ale jednocześnie łagodny.

Na jej smak wpływa jednak wiele lokalnych czynników: mikroklimat, temperatura, stopień nasłonecznienia, wielkość opadów czy skład gleby.

Dlatego tym, czym dla wina są tak wyjątkowe regiony, jak Bordeaux, czy Alto Douro, tak dla kawy jest to północny region Ameryki Południowej.

Brazylia

Dzięki klimatowi gorącemu, ale stosunkowo łagodnemu i wilgotnemu, kawa z Brazylii charakteryzuje się smakiem zbalansowanym, nasyconym, ale przy tym łagodnym i aksamitnym.

Stosunkowo mało w niej tonów kwaskowych, występują za to słodkawo-miodowe. Wybrzmiewa delikatnym posmakiem czekolady.






Gwatemala

To wulkaniczna gleba i wysokogórskie uprawy determinują jej smak: pełen temperamentu, przyprawowo-kwiatowego aromatu
i wyrazistego smaku z wyczuwalną nutą czerwonego wina.

Wyrafinowany i zrównoważony, z charakterystyczną dymną nutą, dość wysoką mocą oraz kwaskowatością.




Kolumbia

Mikroklimat podnóży Andów i ręczny zbiór wpływają na to, że kolumbijskie ziarna kryją wyjątkowo bogaty bukiet smaku o kremowym wyrazie i idealnie zbalansowanej, owocowej nucie orzeźwienia.

W tle kryją się aromaty orzechów, słodkiego karmelu i łagodne akcenty kakao.




MK Cafe Premium

To esencja smaku czarnej kawy: mistrzowska, polecana przez baristów kompozycja ziaren z wyselekcjonowanych plantacji na świecie.

Ma wykwintny i długo wyczuwalny smak komponowany specjalnie by zapewnić pełnię, aksamitność i łagodne zbalansowanie. Delikatna i naturalna cytrusowość harmonijnie wzbogaca całość o szlachetne aromaty winno-owocowe.